e-Kormányzat: rendeletek, határozatok  ·  Honlaptérkép  ·  Levélküldés 2020. július 08. szerda, Ellák napja 
A faluról
Önkormányzatunk
Polgármesteri Hivatal
Intézmények
Civil szervezetek
Egyházak
Hasznos információk
Hírarchívum
Vállalkozói oldal
Általános közzétételi lista
Közbeszerzés
 

 Szentimrefesztivál

 

Így, egybeírva, mert ez egy fogalom!

Számunkra azzá vált, mert nagyon vártuk, és nagyon bejött. A sokszínű program, hogy az is talált magának valami jót, aki inkább elcsendesülni akart a két nap alatt, és az is, aki kikapcsolódni.

Az egész ötlet és a kivitelezés, a rendezők és szervezők áldozatos munkája.

Már megérkezésünk pillanatában segítségünkre voltak a "kanárik". Bármikor kérhettük a segítségüket és mindenhol jelen voltak. Amikor Orbán Viktor meglátta őket, azt mondta: "Látom, itt is csak a ’sárgák’ dolgoznak" -- merthogy a Fidelitas kongresszuson (ami miatt Székesfehérváron járt) is sárga mellénye volt a rendezőknek. De te értsd ahogy akarod...

 

 

Hogy mi fogott meg? A sok vidám, nyitott fiatal, akikben a legfőbb közös vonás az, hogy szeretik Istent. Az előadók, akik mind szívesen jöttek el, mert ez érződött rajtuk, hozzáállásukon, hogy nyitottak voltak, javították a hangulatot és érdekesebbé tették az egész fesztivált.

 

Nagyon jól indult a nap Varga Laci atya előadásával Szent Imréről, aki eddig sokunknak egy liliomos, lányos arcú ifjú volt. Holott Imre kiváló hadvezér, edzett és művelt, életvidám férfi (ahogy egy lány megfogalmazta: "jó pasi") volt. Kortársai nagy tisztelettel voltak iránta és a magyar nép is becsülte, szerette. Méltán lett a magyar ifjúság pártfogója és védőszentje, bátran kérhetjük segítségét!

 

Az előadás után kiscsoportokban beszélhettük meg a hallottakat. Eredetileg mindenki a születési hónapja szerinti csoportba kellett volna menjen, de mivel havonként csak 2-3 jelentkező volt, mi kijelentettük, hogy mindannyian novemberiek vagyunk J...

 

 

Utána szabadprogram vette kezdetét. Iszonyú sok helyen, rengeteg mindent lehetett csinálni. Például a főtéren egy pódiumról folyamatosan olvasták az evangéliumot,

misét tartott a bazilikában Beton atya, és a prédikációban valami olyasmit mondott, hogy szerencsére kevés dolgot tudunk arról, hogy mit csinált Szent Imre, mert így csak a tervei maradtak meg, amit ma nekünk kell megtöltenünk tartalommal.

  

Voltak sportversenyek is, amiből a fiúk a focit, a lányok a röplabdát választották, amiben az volt az igazán jó, hogy eredetileg lemondták a programot a kevés jelentkező miatt, de miattunk mégis megszervezték!

 

 

 Mivel viszonylag kevesen sportoltak, főként a városban lógtak a fesztivál résztvevői. Így esett, hogy összetalálkoztunk Orbán Viktorral, aki autogramot adott bárkinek, bármire...

 

 

És itt láttuk Oroszi Feriék "A Bajnok" című pantomimját, ami nagyon jó volt. 

 

 

Az is tök jó volt, hogy a Remetekertben csendes beszélgetésre, elmélyülésre volt lehetőség. Kiraktak egy asztalra szövegeket, meg szentírásokat, és mindenki elvehette és olvasgathatta..

  

Mi a focisok kivételével -- ha már regnumiak vagyunk, és itt vagyunk -- közösen megnéztük Prohászka püspök életét bemutató kiállítást.

 

Nagyon élveztük, hogy ingyen utazhattunk a "Szent Imre kisvonattal",

és nem kellett keresztülgyalogolni a városon.

 

 Este 6-ra viszont mindenki a sportcsarnokba igyekezett, ahol a Gável testvérek koncertje volt a nap legnagyobb közönséget vozó programja.

Az ülőkék, amiket a regisztrációkor kaptunk, és egész nap hurcolásztunk, hogy bárhol leülhessünk, erre is alkalmasak voltak...J

 

 

A Dongó-fiúk a kakasülőről integettek a lányainknak,

 

 

a lányok meg Lámának a "B-középből", mert

az is tök jó volt, hogy egy csomó régen látott ismerőssel is találkoztunk.

 

Ez a fickó annyit és olyan unalmasan beszélt a koncert előtt,

hogy először csak szolídan, majd határozottan kitapsoltuk...

 

De a koncert, hatalmas volt!

(Péter még dobolt is!!! - kattints a lap alján a videora!!!)

 

  

Az ELSŐ SORBAN ugráltunk!

 

Koncert után fáklyás felvonulással (sajnos iszonyú lassan énekelt dalokkal L)

"megtérítettünk" egy lakótelepet,

 

majd a püspök atyával együtt imádkoztunk hazánk (és így a magunk) jövőjéért.

 

És még mindig nem volt vége a napnak!!!!

Az Imperfectum együttes vezette "A fény útja" virrasztáson Jézus feltámadása utáni eseményeket elmélkedtük végig, sok szép és igényes, meditatív énekkel.

 

Az éjszakai virrasztás hangulatában átgondolhattuk: Krisztus értünk is feltámadt, nekünk is tovább kell adnunk az örömhírt! És ezt a saját életünkkel kell megvalósítanunk. Ráadásul úgy, hogy figyeljünk arra (és ezt Varga Laci atyától tanultuk) nehogy egy talicskában toljuk magunk előtt Istent, miközben mondjuk: "követlek, bárhová is mész!"

 

 

Rövid és eseménydús éjszaka (koránkelők, hálózsákkeresők, horkolók stb.) után a lányok még egy kicsit álmodoztak az esküvői ruhakölcsönző kirakata előtt...

  

majd gyülekeztünk a főtéren. Először csak mi voltunk ott.

 

Aztán többen lettünk.

 

Unalmunkban poénkodtunk.

Először azon, hogy csak Zoli poénjai vannak a "szín-vonal" alatt J

 

Majd, mikor jó negyedórás késéssel megérkeztek a reggeli áhítat vezetői, hogy: síeljek én, síeljél te, Sillye Jenő!

 

     
 
Az viszont hatalmas húzás volt, amikor a kanárik felverve hozták be a térre a sátrat föléjük. (Hátha az árnyékban nem olvad el olyan hamar a hó ... J )

 

 

A zárómisét Spányi Antal püspökünk mutatta be, akinek innen is köszönjük,

hogy a fesztivál segítségével is "élő kövekké épülhetünk".

 Jó volt, köszönjük!

 képek: Ugron, Horánszky, Berta

 

 

Peti dobol a zenére

Mány község honlapját a jacsa.NET készítette. A szerkesztők névsorához kattintson ide!