e-Kormányzat: rendeletek, határozatok  ·  Honlaptérkép  ·  Levélküldés 2020. május 29. péntek, Magdolna napja 
A faluról
Önkormányzatunk
Polgármesteri Hivatal
Intézmények
Civil szervezetek
Egyházak
Hasznos információk
Hírarchívum
Vállalkozói oldal
Általános közzétételi lista
Közbeszerzés
 

Sok nemmel az igenért

 

A Szentírást olvasva több helyen talál rá az olvasó arra, hogy rossz helyen mondott nem helyett igent egy-egy bibliai szereplő:

  • Ádám, Éva. "Látá, hogy a gyümölcs szép. Szakított és evett." - Igen a nem helyett.
  • Salamon szerelme kedvéért elárulja "titkát" és megvakul.
  • Dávid király meglátta Uriás feleségét. Igen a nem helyett, következménye Uriás megöletése.
  • Júdás: "Elárultam az igaz vért." Igen itt is a nem helyett.

Ahhoz, hogy a megfelelő időben tudjuk kimondani az igent az Isten akaratára, mint Mária tette a Gábor angyal által hozott isteni üzenetre, és hogy sokszor tudjunk majd nemet mondani arra, ami nem az Isten akarata, bizony nem bűnös dolgokban is gyakorolnunk kell a nemek kimondását.

 

Talán még vannak, akik emlékeznek a többszörös bajnok ökölvívóra, Papp Lacira. Már edzősködött, amikor neveltjeit kivitte az erdőbe fát fűrészelni. Nagy felháborodással írtak erről a sajtó különféle képviselői. Tanítványai nem tiltakoztak, megtették. S amikor az edzőt kérdezték, megmondta, nem a saját háztartásához vágatja a fát, hanem e mozdulatok által erősödnek meg azok az izmok, amelyekre a ringben szükségük lesz. Tanítványai győztesek is lettek.

Ha Ádám és Éva tudott volna nemet mondani éhségének és nagyravágyásának, mennyi minden másként lehetett volna! Hasonlóképpen Salamon, Dávid és Júdás is.

Ahhoz, hogy mi erős akarattal rendelkezzünk, hogy kellő időben el tudjuk kerülni a bűnt, valóban jókor tudjunk nemet mondani, kell, hogy gyakoroljuk a nem kimondását, akaratunk erősítését szabad tettek, megengedett alkalmak esetében is. Ne csak a ringben legyünk győztesek, hanem a győzelemhez szükséges - látszólag nem oda valók gyakorlásával - készüljünk fel a győzelemre.

Egy falattal kevesebbet! De mikor olyan jól esne. Pont most és nem is bűn. Pont azért, bizonyítsd magadnak, hogy elég erős az akaratod. - Pár percet még az ágyban lustálkodni, hiszen kész leszek akkor is. Ha most úrrá leszel magadon, akkor valóban "van" akaratod.

Egy öt vagy tíz forintost odaadni egy koldusnak. De nekem is jól jönne egy fagylalt. Még egy sorozatot a TV-ben, még egy pohár kólát, még egy érdekes mondatot. Lám, hányszor tudunk nemet mondani és ezekkel a gyakorlatokkal érjük el, hogy majd, ha Isten várja az IGENT tőlünk, akkor mondjuk ki, akkor is, ha az nem tetszene ízlésünknek, ha az kicsit nehéznek látszik is, pont azért, mert ez most az életemben az Isten akarata.

Jézus a negyvennapos böjtje végén háromszor is nemet mond a sátánnak, pedig milyen jó lenne a kenyér, a hírnév, a hatalom. De ez nem az Atyja akarata. Viszont igent mond a keresztútra és a kereszthalálra, mert ez az Atya akarata.

Fel hát, mondjunk sok szabad dologra nemet, hogy legyen erőnk igent mondani mindig az Isten akaratára!

 

Gyulay Endre

püspök

Néhány segítő oldal:

 Lelkitükör felnőtteknek

 Lelkitükör diákoknak

Lelkitükör házaspároknak

 A gyónás "menete"

 
    Keresztút - fiataloknak  
Mányon 2004-ben
 

A Vatikán honlapja

 Szentatya üzenete a Nagyböjtre

 

40 nap, de hogyan?

   
Keresztút
diavetítés

 

 

Mány község honlapját a jacsa.NET készítette. A szerkesztők névsorához kattintson ide!