e-Kormányzat: rendeletek, határozatok  ·  Honlaptérkép  ·  Levélküldés 2022. június 26. vasárnap, János, Pál napja 
A faluról
Önkormányzatunk
Polgármesteri Hivatal
Intézmények
Civil szervezetek
Egyházak
Hasznos információk
Hírarchívum
Vállalkozói oldal
Általános közzétételi lista
Közbeszerzés
 

Fejér Megyei Hírlap 2011. január. 25. kedd | Szerző: Zsohár Melinda

Fontos a szobor sorsa

 Mány - Április 8-án a felújított emlékművön helyezik el az emlékezés koszorúit Mányon, az Antall József-emlékszobornál. A helybéliek közül többen zokon vették a bírálatot, amely a megrongálódott alkotás miatt érte őket, mintha legalábbis nem törődnének a becses köztéri művel.

 

A közszolgálati rádióban elhangzott Vasárnapi Újságban is hírt kapott, hogy a rendszerváltás utáni Magyarország első szabadon választott miniszterelnökének első köztéri szobra rossz állapotban csúfoskodik. Nem a Domonkos Béla-alkotás sérült meg, hanem a talapzat ment tönkre, helyenként lepotyogtak róla a gránitlapok. Itt található még első és második világháborús emlékmű a hősi halottak és áldozatok névsorával, s a Melocco Miklós által készített érc turul-szobor a kőtalapzaton - ez utóbbit 1927-ben állították, az 50-es években megrongálták, s 1988-ban újíttatta fel a község. (Az eltűnt totemmadár pótlását szintén az elsők között merték a mányiak megrendelni.)

- Édesapám, idősb Szabó Zoltán kezdeményezte 1996-ban Antall József néhai miniszterelnök szobrának felállítását, s szívügyeként kísérte végig megvalósulását. Sajnos technológiai problémák miatt kell most újraépíteni a szétfagyott talapzatot - hangsúlyozza Szabó Zoltán mányi alpolgármester. - Semmiféle szándékosság nem volt az emlékmű leromlásában, nem hagyjuk sem tönkremenni, sem veszni az együttest - jelenti ki. A kerítést valóban megrongálták az emlékmű körül, de a bronz szobornak nincs baja. - A rádióban elhangzott műsort követően telefonált nekünk Juhász Judit, Antall miniszterelnök úr egykori kormányszóvivője, hogy a Nemzeti Alapítvány 300 ezer forinttal járul hozzá a javításhoz - teszi hozzá.

- Magam is a gyors helyreállításra szavazok - csatlakozik Ugron Zoltán mányi polgármester az elhangzottakhoz. - De sajnos, annyira szűkös a költségvetésünk, hogy meg kell fontolnunk, mit tudunk belőle kiszorítani. Nem titkolom, aggódom miatta, nem vetik-e a szememre, ha szoborra, emlékműre költök, miközben a kötelező feladatainkra is alig futja. Villanyszámlát fizetek vagy emlékparkra adjuk a pénzt - mondja gondterhelten. A gyűjtéssel, önkéntes munkával és a Nemzeti Alapítvány által felajánlott pénzzel azonban elkészülhet a mintegy 700 ezer forintos költségvetéssel tervezett felújítás. Nem az önkormányzatra hárul az összes kiadás.

 

Mány község honlapját a jacsa.NET készítette. A szerkesztők névsorához kattintson ide!