e-Kormányzat: rendeletek, határozatok  ·  Honlaptérkép  ·  Levélküldés 2021. szeptember 23. csütörtök, Tekla napja 
A faluról
Önkormányzatunk
Polgármesteri Hivatal
Intézmények
Civil szervezetek
Egyházak
Hasznos információk
Hírarchívum
Vállalkozói oldal
Általános közzétételi lista
Közbeszerzés
 

Ferenc pápa

 

Jorge Mario Bergoglio (1936. december 17.), Buenos Aires jezsuita érseke; a Keleti Rítus argentínai ordináriusa, 2013. március 13-tól I. Ferenc néven pápa. Nevét Assisi Szent Ferenc után választotta, s egyben az első pápa az amerikai kontinensről, továbbá a legelső jezsuita pápa. A pápai székben XVI. Benedeket követi, aki 2013. februárjában mondott le önként a pápai tisztségről.

Életútja

Buenos Airesben született ötgyerekes családba. Apja olasz származású vasúti munkás volt. A Villa Devoto szemináriumban folytatott teológiai és filozófiai tanulmányai után 1958. március 11-én belépett a jezsuita rendbe. Saját maga is tanított irodalmat, pszichológiát valamint teológiát. 1969-ben szentelték pappá, egy időben a jezsuita rend argentin tartományi főnöke volt, 1998-ben nevezték ki Buenos Aires érsekévé. II. János Pál pápa adományozta számára a bíborosi rangot 2001-ben.

 
Pápai szolgálatát nagy változásokkal kezdte meg, emiatt folyamatosan a figyelem középpontjában van. Kerüli a külsőségeket, be sem költözött a vatikáni rezidenciájába, továbbra is gyalog közlekedik ahova csak lehet, kiemelt figyelmet fordít a szegénység elleni küzdelemre stb. Folyamatos információk ITT olvashatóak a Szentatyáról.

 

 

Mány község honlapját a jacsa.NET készítette. A szerkesztők névsorához kattintson ide!