e-Kormányzat: rendeletek, határozatok  ·  Honlaptérkép  ·  Levélküldés 2021. október 16. szombat, Gál napja 
A faluról
Önkormányzatunk
Polgármesteri Hivatal
Intézmények
Civil szervezetek
Egyházak
Hasznos információk
Hírarchívum
Vállalkozói oldal
Általános közzétételi lista
Közbeszerzés
 

1848-as emlékmű

47,531044; 18,662634


Mivel évről évre minden március 15-én és október 6-án -- jobb híján -- a világháborús hősök emlékművénél helyeztük el a megemlékezés koszorúit, Mány község Önkormányzata és civil szervezetei szerettek volna méltó módon megemlékezni azokról, akik életüket áldozták Magyarország függetlenségéért, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc során a magyar szabadságért. Úgy gondoltuk, hogy célunkat egy emlékmű állításával tudnánk leginkább elérni.

Az emlékműre Csák Attila szobrászművész készítette a tervet, melynek kicsinyített mását a pákozdi csata 160. évfordulójára rendezett "Mányi honvédek és nemzetőrök az 1948-49-es szabadságharcban" című kiállításon 2008. szeptemberében közszemlére bocsátottunk.

Látványterven jól látható, hogy a kettétört oszlop kifejezi a magasba röppenő vágyakat, az összefogást, azaz a forradalmi lendületet, ugyanakkor annak erőszakos megakadályozását, tönkretételét, tehát a szabadságharcunk leverését is. Szeretnénk a talapzaton elhelyezendő feliraton emléket állítani a Mányról bevonult 214 fő nemzetőrnek és az eddig felkutatott honvédeknek is. Az emlékmű költsége, a kivitelezés módjától és anyagától függően, várhatóan 1,5 -2,5 millió forint között lenne. Ezért az emlékmű állítását külső forrásból és közadakozásból szeretnénk megvalósítani. Erre azért van szükség, mert Önkormányzatunk szűkös költségvetését nem tudjuk megterhelni az emlékmű felállításával.

Sajnos először csupán annyi támogatást sikerült gyűjtenünk, mely csak az alapkő letételére volt elegendő. Attól kezdve ennél az alapkőnél koszorúztunk március 15-én és október 6-án. Az emlékmű elkészítésére öt év múlva került sor, melyhez a Honvédelmi Minisztérium biztosította  a szükséges anyagi fedezetet. Avatására a szabadságharc leverésének 165. évfordulójára emlékezve, 2014. október 4-én kerül sor.

 

 

 

              

 

Mány község honlapját a jacsa.NET készítette. A szerkesztők névsorához kattintson ide!