e-Kormányzat: rendeletek, határozatok  ·  Honlaptérkép  ·  Levélküldés 2022. október 04. kedd, Ferenc napja 
A faluról
Önkormányzatunk
Polgármesteri Hivatal
Intézmények
Civil szervezetek
Egyházak
Hasznos információk
Hírarchívum
Vállalkozói oldal
Általános közzétételi lista
Közbeszerzés
 

Tájékoztatás a 2022. évi népszámlálásról

 

2022-ben 16. alkalommal rendeznek Magyarország területén teljes körű népszámlálást. Ez egy olyan egyedülálló statisztikai adatfelvétel, amely egyidejűleg biztosítja a szükséges adatok teljességét és területi részletezettségét. Az egyetlen olyan adatforrás, amely teljes körű képet nyújt a népesség és a lakásállomány jellemzőiről.

 

A népszámlálást megelőzően a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a népszámlálás részleteiről, a válaszadás módozatairól (pl. az online internetes kitöltéshez szükséges egyedi azonosítóról) felkérő levelet fog küldeni valamennyi magyarországi címre. A felkérő levél nevet nem, csak címet tartalmaz, ezért a pontos felkérés érdekében elengedhetetlen, hogy a levelek a megfelelő címekre érkezzenek.

 

A postai kézbesítés minél pontosabb teljesítése érdekében kérjük a lakosságot, hogy a házszámokat, illetve többlakásos épületek esetében az ajtószámot is pontosan tüntessék fel az épületeken és postaládákon.

 

A népszámlálásra vonatkozó legfontosabb szabályokat, beleértve a gyűjtendő adatok körét, a 2022. évi népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény (népszámlálási törvény) írja elő. A népszámlálási törvény szerinti adatszolgáltatás -- az egészségügyi állapotra, a fogyatékosságra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozó adatkörök kivételével -- kötelező.

 

Az adatgyűjtés a modern kor igényeinek megfelelően interneten, a kérdőívek önálló kitöltésével, valamint elektronikus eszközöket használó számlálóbiztosok közreműködésével valósul meg, papír alapú kérdőívek nélkül.

 

Az adatgyűjtés az alábbiak szerint teljesíthető:

2022.      október 1. és október 16. között: internetes önkitöltési időszak (az online kitöltött kérdőíveket az adatgyűjtő rendszer 2022. október 16. éjfélig fogadja el!)

2022. október 17. és november 20. között: számlálóbiztosok általi személyes adatgyűjtés (azon lakosok körében, akik nem töltötték ki az online kérdőívet)

2022. november 21. és november 28. között: pótösszeírás -- a polgármesteri hivatalban (azon kimaradt lakosok körében, akik az előző két lehetőség közül egyikkel sem éltek)

 

A népszámlálás során gyűjtött adatok kizárólag statisztikai célra használhatók fel. Azok összesített formában kerülnek nyilvánosságra, semmilyen módon nem összeköthetők a válaszadók személyével.

 

Kérjük, hogy a KSH által kiküldött felkérőlevelet feltétlenül őrizzék meg, mert a népszámlálással kapcsolatos információk mellett tartalmazza az online internetes kitöltéshez nélkülözhetetlen 12 jegyű belépési kódot.

 

Továbbá kérjük Önöket, hogy válasszák az online kitöltést, mert az lesz a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a kérdőívek kitöltésének, ezért javasoljuk, hogy aki teheti éljen a lehetőséggel!

 

Szeretnénk Önöket tájékoztatni arról, hogy a felsőoktatási vagy más bentlakásos intézményben lakók, illetve a szociális intézményekben lakók részére az intézmény vezetője fogja át adni a felkérő levelet, míg a hajléktalanokat a szociális munkások fogják segíteni a népszámlálásban való részvétel során.

 

Az a személy, aki az adatszolgáltatási kötelezettségének a törvényes határidőn belül a fent leírt módokon nem tesz eleget az illetékes hatóságnál pénzbírság kiszabását vonja maga után.

 

A népszámlálással kapcsolatban bővebb információkat a nepszamlalas2022.hu webhelyen olvashatnak.

 

 

 

 

 

Hopka Rita

jegyző

helyi népszámlálási felelős

 

Mány község honlapját a jacsa.NET készítette. A szerkesztők névsorához kattintson ide!